În perioada 26-27 septembrie 2016, reprezentanții Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățămîntul Profesional, Andrei Chiciuc, președintele ANACIP și Carolina Timco, secretar general ANACIP, au participat la Seminarul Internațional "Experiența Rusiei și cea Europeană în domeniul asigurării calității studiilor superioare: calea spre integrare", organizat de către Agenția Națională de Acreditare în domeniul Educației din Federația Rusă (ФГБУ Росаккредагентство), în orașul Grozny, Rusia.

În cadrul seminarului, la care au participat peste 500 de persoane, printre care experți în domeniul educației din Rusia, Republica Moldova, Armenia, Marea Britanie și Republica Kârgâzstan, s-a discutat despre ridicarea nivelului calității din sistemul de învățământ rusesc și cel european, utilizarea standardelor europene (ESG) în evaluarea calității învățământului superior și pregătirea/selectarea experților evaluatori externi. 

În prezentarea „Evaluarea calității programelor de studii din Republica Moldova” Andrei Chiciuc, președintele ANACIP, a vorbit despre parcursul istoric al agenției și realizările cele mai importante obținute de la fondare, etapele procesului de evaluare externă a unui program de studiu/instituții, criteriile și indicatorii de performanță și standardele europene transpuse în realitatea sistemului de învățământ din Moldova.

Pentru ANACIP, seminarul internațional la care a participat a constituit nu doar o platformă de discuții și dezbateri, ci și o oportunitate de a stabili relații de parteneriat cu Agenția Națională de Acreditare în domeniul Educației din Federația Rusă, care s-a finalizat prin semnarea unui Acord de colaborare și suport reciproc în promovarea culturii calității din sistemele educaționale din Republica Moldova și Rusia. Acordul de colaborarea prevede fortificarea eforturilor comune în procesul de asigurare a calității în învățămîntul superior, dezvoltarea unei colaborări intense prin schimbul de experiență și informații utile, participarea la evenimente comune, precum și alte activități care sunt conforme cu statutul celor două agenții și au ca scop asigurarea calității în învățământ.

O altă realizare importantă a reprezentanțiilor ANACIP a fost faptul că au participat la evaluarea privind desemnarea evaluatorilor externi internaționali ai Agenției Naționale de Acreditare în domeniul Educației din Federația Rusă. În baza unor teste, pe care le-au susținut cu succes, Andrei Chiciuc și Carolina Timco au obținut statutul de evaluatori internaționali ai Agenției ruse. De asemenea, delegații ANACIP au negociat ca și alți evaluatori ai agenției din Republica Moldova să aiba posibilitatea de a se implica în evaluările externe ale agenției din Rusia.

Potrivit președintelelui ANACIP, Andrei Chiciuc, semnarea acordului de colaborare cu Agenția Națională de Acreditare în domeniul Educației din Federația Rusă, ce are o experiență vastă atât pe plan național, cât și internațional, reprezintă un pas important pentru  fortificarea eforturilor comune în promovarea și asigurarea unui nivel înalt al calității în învățământ. De asemenea, şi-a exprimat încrederea că se vor obține rezultate importante în domeniul asigurării calității prin prisma colaborării cu această agenție.

Reportajul video de la seminarul internațional îl puteți găsi aici.