În data de 26 martie, la Chișinău a avut loc lansarea oficială a Agenţiei Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare și decernarea premiilor „Cristalul Calității” instituțiilor de învățământ și persoanelor care au contribuit la promovarea culturii calității în învățământul din Republica Moldova. Evenimentul a marcat transferul de la Agenţia Națională de Asigurare a Calității în Învățămîntul Profesional (ANACIP) la Agenţia Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) prin absorbția Inspectoratului Școlar Național și Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare.

La evenimentul de lansare a participat Monica Babuc, Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Aliona Grati, vicepreședinte, Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare, Galina Crainic, director adjunct, Inspectoratul Școlar Național, Andrei Chiciuc, Președintele Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, membrii Consiliului de Conducere ANACEC, rectori și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior, ÎPT și de formare continuă și evaluatorii Agenției (reprezentanți ai mediului academic, a celui de afaceri și a reprezentanților studenților).

„Este un eveniment cu adevărat memorabil și istoric, când de fapt deschidem o nouă pagină în evaluarea calității în învățământul din Republica Moldova, și nu numai în învățământ, ci și în cercetare. Sunt convinsă că aceste reforme ce se produc astăzi în Republica Moldova, inclusiv pe dimensiunea asigurării calității în educație, vin să ne racordeze la cele mai importante practici internaționale europene din acest domeniu. Acțiunea de astăzi se înscrie perfect în acest demers european al țării noastre și vreau să felicit pe toți cei prezenți aici cu acest eveniment și îmi exprim absoluta încredere în dumneavoastră, pentru că cunosc munca care a fost depusă, și sunt sigură că această fuziune și absorbție va fi materializată într-o frumoasă colaborare” a declarat doamna ministru Monica Babuc.

Evenimentul de astăzi a marcat nu doar transferul oficial de la ANACIP la ANACEC, dar a avut drept scop și asigurarea beneficiarilor serviciilor prestate de către Agenție cu privire la funcționalitatea acesteia fără perioade de tranziție sau întârzieri. „Astăzi asistăm la un eveniment istoric. Trei instituții, toate cu preocupări în domeniul asigurării calității, se reunesc într-o nouă agenție: Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. Toate cele 3 entități aveau același obiectiv - promovarea culturii calității pe diverse niveluri de învățământ. Suntem încrezători că această schimbare este o nouă provocare pentru sistem, iar noi vom fi capabili ca în termeni rapizi să racordăm ghidurile, metodologiile, procedurile la standardele și practicile europene în domeniul asigurării calității în învățământ.” - a declarat Președintele ANACEC, Andrei Chiciuc.

În cadrul evenimentului, în semn de recunoștință și apreciere, au fost decernate premiile „Cristalul Calității” acordate instituțiilor de învățământ și persoanelor care au contribuit la promovarea culturii calității în învățământul din țară. Printre premianți s-a numărat și un reprezentant al studenților care a fost implicat în mai multe comisii de evaluare externă. „Pășind pragul la ANACIP pentru a fi instruit de a deveni expert evaluator -  aveam multe întrebări, însă pe parcurs am înțeles că nu e de-ajuns de a arăta ce știu și ce pot, dar e și momentul potrivit de obține abilități noi. Noi avem studenți suficienți, însă dacă ne dorim mai mult, trebuie să fim mai buni și mai atractivi pentru studenții din străinătate” a conchis Dmitri Popa, doctorand USM.

Amintim că prin Hotărârea Guvernului nr. 201 din 28.02.2018 cu privire la organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare s-a decis modificarea denumirii Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățămîntul Profesional (ANACIP) în Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) și reorganizarea acesteia prin absorbția INS și CNAA. Noua structură va avea misiunea de a contribui la dezvoltarea orientată spre standardele internaționale în domeniul asigurării calității în învățământul general, profesional tehnic, superior, de formare profesională.