Astăzi, 9 noiembrie 2017, marcăm Ziua Mondială a Calității, iar cu această ocazie, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățămîntul Profesional (ANACIP) a desfășurat în perioada 4 octombrie - 8 noiembrie curent, un concurs de eseuri pentru studenți, cu tema: Învățământul din Republica Moldova – prin tradiție spre... CALITATE.

Lucrările au fost evaluate de către o comisie din cadrul ANACIP, Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), precum și cadre didactice din exterior. În urma evaluării, au fost apreciate cele mai originale idei, gândirea critică, creativitatea, spiritul analitic, încadrarea în temă, argumentarea ideilor și, nu în ultimul rând, corectitudinea lingvistică și gramaticală.

Prin urmare, câștigătorul locului I este Augustin Ignatov de la Academia de Studii Economice a Moldova (ASEM), locul II l-a obținut - Valeria Crudu de la Universitatea de Stat „Aleco Russo” din Bălți și Camelia Lupașco, ASEM. Pe locul III s-a clasat Tatiana Țurcan - Universitatea de Stat din Moldova, Alina-Mirela Oancea - Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul și Adela Iavorschi de la Colegiul de Industrie Ușoară din mun. Bălți.

Participanții ne-au spus că acest concurs a fost o provocare pentru ei, dar și o oportunitatea de a se exprima pe marginea acestui subiect „sensibil”.

„Educația este cel mai important instrument care poate schimba lumea spre bine. Mă bucur că am avut posibilitatea să-mi împărtășesc ideile referitor la cum ar arăta un sistem educațional care va putea asigura competențele necesare pentru o lume globalizată, poziționând Republica Moldova pe o treaptă mai bună, fapt ce ar asigura cetățenilor noștri mai multe avantaje pentru a putea face față oricărei provocări”, ne-a mărturisit premiantul locului I, Augustin Ignatov, masterant anul I la Facultatea de Comerț Exterior și Activitate Vamală, ASEM.

De asemenea, Tatiana Țurcan - premianta locului III, ne-a spus că acest concurs a fost o plăcere pentru ea, având posibilitatea să se afirme sincer și a menționat că și-ar dori să aplice dosarul la Agenția noastră pentru a deveni evaluator.

Pe lângă premiile acordate de ANACIP, cei șase câștigători au mai primit daruri din partea AUF, care întotdeauna să susțină, aprecieze munca tinerilor, ideile originale și nu doar.

Scopul concursului de eseuri consacrat Zilei Mondiale a Calității a fost de a motiva tinerii să promoveze și să dezvolte cultura calității în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

În total au fost 23 de participanți, iar scurt timp vom publica pe site-ul Agenției câteva din eseurile premianților.

Rămâneți cu noi!