În scopul realizării obiectivelor sale statutare, pe parcursul celor patru luni de activitate efectivă, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional (ANACIP) a depus eforturi sporite în vederea inițierii, dezvoltării și promovării culturii calității în învățământ, evaluării programelor de studii și a capacităților instituționale ale furnizorilor de servicii educaționale, în acest scop aplicând standardele și liniile directoare pentru asigurarea calității în Spațiul European al învățământului superior, și promovând profesionalismul și competitivitatea în învățământul de toate nivelurile.

The external evaluation of higher education (HE) programs seeks to ensure the continuous improvement of the quality in university education and certifies the fact that the results and performance in teaching and research standards assumed by the educational institution corresponds to the intended standards. In the absence of a national quality assurance agency, a great number of HE institutions in Moldova remained unaccredited, while for the others, terms of accreditation expired. Without certifying the quality accreditation of HE programs, HE providers cannot convince (or barely manage to convince) the beneficiaries of educational services of the fact that their programs meet quality standards, as well as that professional training ensures safe placement in the labor market.

Proiectul Tempus QUAEM, care a demarat în decembrie 2012, și-a pus chiar de la bun început mai multe obiective ambițioase, de importanță națională majoră pentru R. Moldova, printre care instruirea personalului din domeniul asigurării calității de la instituțiile de învățământ superior moldave, implicarea activă a studenților în procesele de asigurare a calității, crearea unui dialog eficient și durabil între structurile de asigurare a calității și cadre, instruiri privind elaborarea rapoartelor de autoevaluare a programelor de studii în vederea acreditării, acreditarea internațională a câtorva programe de studii oferite de instituțiile noastre de învățământ superior la nivel Licență, suport în dezvoltarea capacităților și instituirea Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățămîntul Profesional (ANACIP), ca să menționăm doar câteva.

În data de 02 August 2015, în cadrul primei ședințe a Consiliului de Conducere al ANACIP, a fost aleasă conducerea Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățămîntul Profesional, după cum urmează:
Președinte - conf.dr.ing. Andrei CHICIUC
Vicepreședinte - conf.dr. Liliana ROTARU
Secretar general - conf.dr. Carolina TIMCO

Actualmente, educaţia şi formarea profesională sunt parte integrantă a politicilor economice şi sociale necesare transformărilor imperative ale vremii. Într-o lume globalizată, calitatea educaţiei constituie o prioritate şi trebuie corelată cu cerinţele societăţii cunoaşterii, fiind o condiţie indispensabilă pentru ameliorarea ocupării profesionale, a coeziunii sociale şi a competitivităţii economice.

Educaţia este un drept fundamental al omului şi un bun public, iar statul are obligaţiunea de a o oferi şi a oferi-o de o înaltă calitate – pentru toţi cetăţenii lui.

În perioada 12-16 aprilie 2015, conf.dr. Rina Turcan, dr. Liliana Postan, membre ale Consiliului Interimar de Conducere al Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Profesional (ANACIP) şi Silviu Gîncu, şeful Direcţiei învățământ secundar profesional şi mediu de specialitate a Ministerului Educației, s-au aflat într-o vizită de lucru la EKKA - Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învățământul Superior şi VET din Estonia.

Vizita a avut drept scop observarea procesului de evaluare externă a unui grup de programe de formare profesională, furnizate de Centrul de Formare Profesională Ida-Virumaa din Estonia.

În perioada 12-16 aprilie 2015, membrii Consiliului interimar de Conducere al ANACIP, Posțan Liliana, dr., și Țurcan Rina, dr. conf.univ. se află într-o misiune de observare a procesului de evaluare externă, în vederea acreditării, a unui grup de programe de formare profesională în cadrul Centrului de formare profesional-tehnică Ida-Virumaa, Estonia (www.ivkhk.ee).

Pe parcursul zilei de 02.04.2015, la invitația conducerii Colegiului Politehnic din Chișinău, elevi anului 3 ai respectivului Colegiu s-au întâlnit cu președintele Consiliului interimar de Conducere al ANACIP, conf.dr.ing. Andrei Chiciuc. Discuțiile s-au axat pe problemele asigurării calității studiilor în învățământul profesional, în special pe cele ce țin de implicarea elevilor în procesul de evaluare internă și externă a calității. Pe parcursul întâlnirii tinerii arătându-se interesați de activitățile ce urmează să le întreprindă Agenția de Asigurarea a Calității în Învățămîntul Profesional, de metodologiile pe care aceasta le va aplica în scopul fortificării domeniului educațional și alinierii acestuia la standardele educaționale europene.