În contextul Acordului de parteneriat ANACEC - Asociația „Universul Prieteniei” din Iași, elevii din Republica Moldova au beneficiat de frumoasa ocazie de a participa, în perioada 01 aprilie – 10 septembrie 2020, la Concursul Internațional de Creația Literară „Universul Cuvintelor”. Concursul se adresează elevilor din clasele I – a VIII-a (6-14 ani), care au preocupări literare şi care doresc să-şi prezinte creaţiile într-o competiţie şcolară. În anul curent, ajuns la cea de a V-a ediție, concursul s-a desfășurat cu genericul „Dascălul, prietenul meu”.

Pe data de 27 mai 2020, la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) s-a desfășurat ceremonia de decernare a premiilor „Cristalul Calității” în domeniul cercetării. 

În cadrul evenimentului, în semn de recunoștință și apreciere, au fost decernate șapte premii „Cristalul Calității” experților din cadrul Comisiilor de experți în domeniul atestării ale ANACEC, care s-au remarcat prin corectitudine, responsabilitate și profesionalism. Lista o puteți accesa aici.  

Pe data de 9 decembrie, conform Regulamentului comisiilor de profil ale Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (HG 327 / 2019),  ANACEC a lansat concursul privind selectarea membrilor în următoarele Comisii de profil ale Agenției:

1) Comisia de profil în învățământul general;

2) Comisia de profil în învățământul profesional tehnic;

3) Comisia de profil în domeniul formării profesionale continue;

4) Comisia de profil în învățământul superior;

5) Comisia de profil în cercetare și inovare.

Pe data de 17 martie, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) a semnat un acord de parteneriat cu Asociația „Universul Prieteniei" din România. Obiectul Acordului îl constituie înțelegerea între cele două instituții privind organizarea Concursului Internațional de Creație Literară “Universul Cuvintelor”, ediţia a V-a.

În perioada 25-29 noiembrie, o echipă de 10 persoane, specialiști în domeniul educației din Republica Moldova, a participat într-o vizită de studiu în orașul Tallinn, Estonia. Vizita a fost efectuată în cadrul proiectului european „Împărtășirea celor mai bune practici ale educației estoniene cu țările în curs de dezvoltare”, implementat de Fundația estoniană Innove. 

Recent, Estonia a devenit un model de succes în domeniul învățământului. Conform rezultatelor din 2015 ale Programului de Evaluare Internațională a Studenților (PISA), Estonia s-a clasat pe locul 1 în Europa și pe locul 3 în lume. Estonia s-a transformat dintr-o țară ex-sovietică săracă într-o economie europeană de vârf, având rezultate remarcabile în domeniul învățământului la nivel mondial.